top of page

מתן ויטמין K לתינוק

לאחר הלידה 

ויטמין K הינו ויטמין המסיס בשומן ובעל תפקיד חיוני בקרישת הדם שלנו. אנחנו לא מייצרים בעצמנו את הויטמין הזה, וגם לא מאחסנים אותו בגוף ביעילות .

המקורות הטבעיים לויטמין K הינם עלים ירוקים (תרד, קיל, כרוב וכרובית), ופירות אחרים (בננה, קיווי).

בנוסף, חיידקים השוכנים במעיים שלנו מסוגלים לסנטז מעט מהויטמין עבור השימוש של הגוף שלנו.

בעת הלידה, לתינוק אין רמות מספקות של ויטמין K, ועל כן פקטורי הקרישה בגוף שלו אינם יכולים לפעול ביעילות המירבית. 

באופן שגרתי ישנם תהליכי קרישת דם בגוף. ללא הפעילות היעילה של הפקטורים, בחוסר אקוטי, עלולים להופיע דימומים ספונטניים. ובעברית פשוטה, התינוק עלול לדמם ללא קשר לחבלה או חתך. 

בבתי היולדות ברחבי הארץ, ויטמין K ניתן מיד לאחר הלידה על ידי זריקה. האם זה כואב לתינוק? כנראה שכן, וניתן להקל במעט על ידי מתן הזריקה כשהתינוק בידי אימו / אביו, בעור לעור ואפילו כשיונק תוך כדי. 

אולי שמעתן על האפשרות לתת ויטמין K במתן אוראלי (דרך הפה). במדינות שונות בעולם הויטמין ניתן באופן הזה, כיוון שישנם מחקרים המאשרים את ספיגתו באופן יעיל. 

מחקרים אפידמיולוגים שנעשו לאורך השנים במדינות שונות, הראו כי יש יתרון במתן הויטמין בזריקה על פני מתן הויטמין דרך הפה, וכי ישנם פחות מקרים של דימומים הנגרמים בשל מחסור בויטמין K אצל תינוקות ופעוטות קטנים (Cornelissen et al. 1997).

בכל מקרה כדאי לתת תוסף מאשר לא לתת בכלל. 

האם תינוקות יונקים מקבלים את הויטמין באופן טבעי דרך חלב האם? ישנו מעבר של הויטמין, אך בכמויות יחסית קטנות, ולכן יש צורך בתוסף. 

אם את חושבת לתת את הויטמין בצורה פומית, דרך הפה, במרבית בתי החולים את צריכה להביא איתך את האמפולה מראש. ניתן לקבל מרשם מרופאת המשפחה ולרכוש בבתי מרקחת,או אפילו להזמין מאתרי בריאות מחו"ל,  אבל מנסיון של אימהות אותן אני מלווה כדאי להערך מספיק זמן מראש כי לרוב הויטמין יהיה חסר במלאי.

bottom of page