top of page

הנקה ועששת

עששת הנקה או עששת בקבוקים מופיעה אצל ילדים מתחת לגיל 6 שנים.
עששת נגרמת מחיידקים מסויימים הנמצאים בפה של התינוק. יש כאן קשר רחב לגנטיקה, והן לתזונה באופן כללי, יחד עם הגיינת הפה של כל ילד וכל אדם.

כבר ביום הראשון או השני לחייו, התינוק רוכש חיידקים רבים בחלל הפה, בכמות הדומה לאדם מבוגר. עד גיל 3 אוכלוסית החיידקים בפה מתבססת, ושוב יהיה שינוי כאשר השיניים מתחלפות, בין הגילאים 6 ל- 8. לכן חשוב לצחצח לילדים שיניים לפני השינה עד גיל 8, כדאי שאנחנו , ההורים, נצחצח את השיניים שלהם על מנת לוודא שהציחצוח יעיל. 

מה יכול לעודד עששת?

שתיה של משקאות ממותקים דרך בקבוק או בכוס עם מכסה גורמים להיווצרות סביבה חומצית בחלל הפה, המעודדת גם היא צמיחה של חיידקים לא טובים. אכילה מרובה של מזונות עתירי סוכרים. מחסור בברזל יכול להשפיע על תפקוד בלוטות הרוק, כאשר לרוק תפקיד חשוב בשמירה על תנאים חיוביים בחלל הפה. נשימה דרך הפה גם היא מפחיתה את כמות הרוק ומשפיעה לרעה.

אם אתם ההורים או האחים סובלים מעששת וחורים בשיניים, תינוקכם יותר בסיכון, ואז מומלץ להקפיד על תזונה והיגיינת הפה עוד יותר.

ובכל זאת, מה לגבי פעוטות יונקים?

בהנקה החלב כמעט ואינו נוגע בשיניים אלא משתחרר עמוק בלוע של היונק, לעומת האכלה מבקבוק, בה החלב משתחרר בסמוך לשיניים. מה גם שבחלב אם הרכב הסוכרים אינו תורם לצמיחה של החיידקים הרעים, בניגוד לפורמולות או מזונות ומשקאות ממותקים אחרים. 
תחשבו רגע, מבחינה אבולוציונית והישרדותית, ההנקה היא עד צמיחת השיניים הקבועות, כך שבסבירות מאוד נמוכה נוזל הפלא הזה, שחיוני לתינוק ולפעוט, יגרום נזק לאחת ממערכות הגוף האחרות, לא?!

אכילה מבקבוק בהרדמה או במהלך הלילה, כשלא מצחצחים שיניים לאחר מכן ויש פחות הפרשה של רוק, יכולה להגביר את העששת.

לעיתים אימהות מניקות לא מקפידות על ציחצוח השיניים של הפעוטות, ובנוסף להנקה יש בפה סוכרים נוספים שמקורם באוכל שנאכל במהלך היום, ואז בהחלט עלולה להתפתח עששת.

לפני שהאמא מנסה להוריד הנקות לילה, או לגמול מהנקה לחלוטין – אפשר להסתכל על התזונה השלמה של היונק, ולהקפיד על היגיינת פה טובה יותר. יש מה לעשות לפני שנוריד הנקות לילה באופן יזום

bottom of page