פטריה במהלך ההנקה
קנדידה והנקה
תינוקות יונקים רבים חווים לעיתים מצב של פטריה בפה, והאמהות לעיתים מבחינות בפטריה על השד. זוהי קנדידה.
קנדידה היא פטרית שמר הנמצאת בגוף של אנשים ויכולה להפריע או להיות יחסית רדומה. היא משפיעה על מערכת העיכול, מתפרצת על גבי העור, ציפורניים, בנרתיק של האישה. יכולה לגרום לכאבי ראש, גזים, ריח רע מהפה, ריחות גוף, גרד ועור מתקלף ועוד.
התינוק יכול להדבק הן מאימו והן מבני משפחה אחרים ומטפלים הבאים איתו במגע צמוד.
כאשר אנחנו חושדים בפטריה בשדיים של האם או אצל התינוק חשוב לטפל בכל בני המשפחה, ולנקוט בנוסף בטיפול משמר.
הפטריה יכולה להופיע ללא תופעות לוואי או כאבים, ויכולה להופיע עם תחושת חוסר נוחות והימנעות מאוכל אצל התינוק, והן מחוסר נוחות, כאבים בחיבור, זרמים ועקצוצים ותחושת דקירות אצל האם המניקה - בעת ההנקה ובין ההנקות.
טיפול באמצעים טבעיים כמו שמן קוקוס, מיצוי זרעי אשכוליות (GSE) מהול, חומץ תפוחים - כמריחה על גבי השד ומריחה בפה של התינוק (רק שמן קוקוס או חומץ תפוחים) או באמצעות טיפול תרופתי הכולל קרם לפטמה של האם וג'ל אוראלי לפה של התינוק.
חשוב לי להדגיש כי בעת טיפול תרופתי - יש צורך בתכשיר אחד עבור התינוק ואחר עבור האם. הטיפול אצל התינוק הוא ברירית הפה, שם הספיגה שונה מאשר על גבי העור כשמדובר בטיפול אצל האם המניקה. הספיגה שונה ולכן אופן הפעולה של התכשיר משתנה בכל מקום. האורל ג'ל לא יהיה יעיל מספיק על גבי השד, ואילו הקרם לא יהיה יעיל בפה של התינוק.
מומלץ לסיים את הטיפול, שאורכו כשבוע ואף יותר, על מנת למנוע הופעה חוזרת של הפטריה תוך זמן קצר.
מעבר לטיפול בפטריה עצמה מומלץ להרתיח בקבוקים ומוצצים של התינוק, חזיות ובגדים ואף מצעים של ההורים, להחליף רפידות הנקה בתדירות גבוהה ולשים לב שהפטריה לא חוזרת.
במידה והאם סובלת מפטריות חוזרות, שינויים בדיאטה יכולים לסייע להרחיק את הפטריה – הפחתה בסוכרים פשוטים לדוגמא.
אמא שסובלת לאורך זמן – אמליץ לה לפנות לטיפולים משלימים – נטורופתיה, הומאופתיה, או לטיפולים עם משחות חזקות יותר, בליווי רופא עור מטפל.