top of page

אמצעי מניעה במהלך ההנקה

הנקה ומניעת הריון.jpeg

כל כך מדהים שיש תינוק חדש בבית

או שהפעוטה המקסימה עוד יונקת, ושתיכן יחד מאושרות.

זה הזמן לחשוב על תכנון המשפחה - לעיתים לתת לטבע וליקום לזמן לנו הריון נוסף, או לתכנן באופן אחר את גדילת המשפחה. 

במהלך ההנקה ישנם אמצעי מניעה בהם ניתן להשתמש, וכדאי אפילו עם הוסת עוד לא חזרה, או שהיא אינה סדירה, אם את רוצה למנוע בשלב זה הריון נוסף.

אי קיום יחסי מין - 100% הצלחה במניעת הריון. ישנן תיאוריות משפחתיות שגורסות כי לינה משותפת עם תינוק מסייעת בריווח בין הריונות, כי מקטינה את תדירות קיום יחסי המין.

גלולות למניעת הריון - במהלך תקופת ההנקה מומלץ להשתמש בגלולות המכילות פרוגסטין בלבד (פרוגסטרון סינטטי). הורמון זה לא נמצא כמשפיע על ייצור החלב ולכן מתאים במהלך ההנקה. 

לא מומלץ להשתמש בגלולות המשלבות פרוגסטין ואסטרוגן (ונקראות גלולות משולבות).

ובכל מקרה, אימהות מדווחות שבעת נטילת גלולות המתאימות בהנקה, לעיתים יש ירידה בכמויות החלב, ולכן אם את חוששת מהפחתה בכמויות החלב כדאי להתייעץ עם יועצת הנקה לגבי שמירה על הכמויות. 

התקן תוך רחמי - ישנם התקנים לא הורמונלים, וכאלו הורמונלים המשחררים באופן מקומי הורמון פרוגסטין - שני הסוגים מתאימים בהנקה ומומלצים לשימוש כאמצעי מניעה רק לאחר שההנקה מבוססת. התקן מאפשר הגנה של כ 99% מפני הריון, ועל פניו אמצעי המניעה הזול ביותר כיוון שמתאים לשימוש של 3 ועד 5 שנים. 

מדבקות למניעת הריון - מדבקות המכילות שילוב של פרוגסטין ואסטרוגן אינן מומלצות לשימוש במהלך הנקה. (דוגמא למדבקה כזאת  - EVRA).

 

טבעת למניעת הריון - טבעות, דוגמת נובה רינג המכילות שילוב של פרוגסטין ואסטרוגן אינן מומלצות לשימוש במהלך הנקה. 

זריקות פרוגסטין - זריקה למניעת הריון, דוגמת סיאנה, אשר מכילה פרוגסטרון בלבד במינון נמוך וניתנת רק 4 פעמים בשנה. זריקה זאת פועלת ב-3 מנגנונים על מנת למנוע הריון: דיכוי ביוץ, עיבוי רירית צוואר הרחם ובכך עוצרת מעבר של תאי זרע, והפיכת רירית הרחם לדקה ובכך מונעת השתרשות בייצית מופרית ברחם. יעילותה במניעת הריון נחשבת גבוהה והיא מתאימה לשימוש בהנקה.

קונדום - אמצעי הגנה לא הורמונלי המספק הגנה של כ 92% מפני הריון. ישנו קונדום נשי וקונדום גברי. אין כלל השפעה על הנקה כיוון שזהו אמצעי הגנה לא הורמונלי. יעילותו יורדת בשימוש לא נכון. חשוב לי לציין כי קונדום גברי הוא אמצעי המניעה היחידי שנותן גם הגנה מפני מחלות מין STD ועל כן יתאים ביותר כאשר אין פרטנר קבוע.

דיאפרגמה - אמצעי הגנה לא הורמונלי המספק הגנה של כ 95%. ניתן לשלבו יחד עם קוטל זרע להגברת היעילות. אינו משפיע על ההנקה. לשם יעילות גבוהה כדאי לעשות התאמה אצל אשת מקצוע.

 

דייזי (או מדידת טמפרטורת גוף באופן אחר) - מכשיר חיצוני, שאינו הורמונלי, המציין האם הימים הינם בטוחים לקיום יחסי מין או לא. הוא אינו נחשב מדוייק ב6 השבועות שלאחר הלידה וכן כל עוד לא קיבלת וסת או שהיא אינה סדירה. לפי החברה המכשיר מותאם להנקה. הוא אינו משפיע כלל על ייצור החלב או מנגנונים הורמונלים אחרים בגוף, בהחלט בטוח לשימוש בהנקה, לא יודעת מה היעילות במניעת הריון. 

הדייזי מתבסס על מדידת חום עם שחר או מדידת חום בזאלי שיודעת לזהות כי הביוץ התקיים לפי שינויי טמפרטורה 

גלולת היום שאחרי (פוסטינור) - מכילה הן אסטרוגן והן פרוגסטרון ולכן לא מומלצת בהנקה מחשש להפחתת כמויות חלב יחד עם מעבר אסטרוגן לתינוק. כדאי להתייעץ עם רופא לפני נטילתה.

לקריאה נוספת - ממליצה לקרוא את פרוטוקול של האקדמיה לרפואת הנקה

מאמר זה הינו למסירת מידע בלבד, ואינו מחליף התייעצות והמלצות מרופאת הנשים שלך. 

bottom of page