top of page

הריון, לידה והנקה בימי קורונה

בתקופה הסוערת הזאת,

עם מחלה לא ברורה ומדבקת מאוד,

שטף המידע בלתי נפסק, חדשות מסביב לשעון

והנחיות משרד הבריאות שהולכות ומשתנות מיום ליום.

אנסה לעשות מעט סדר, ולציין בעמוד את תאריך העדכון, על מנת שתרגישי בנוח עם המידע אותו אני משתפת, ותדעי מהן ההנחיות המעודכנות ביותר בכל יום.

עדכון אחרון 8.9.20

הריון:

בתקופת ההריון מערכת החיסון חלשה יותר ולכן ישנו סיכון רב יותר להידבק בכל מחלה, גם בנגיף הקורונה, ולחלות בה באופן חמור יותר. אין עדויות להדבקה של העובר, ולא נמצאו נגיפים במי השפיר של נשים הרות או במהלך הלידה. 

באופן כללי מומלץ להקפיד הקפדה יתרה על הגיינה וכללי הריחוק החברתי על מנת להקטין סיכון להידבקות בנגיף.

לידה:

ה-  CDC (Centers for Disease Control and Prevention) פרסם הנחיות כי כאשר היולדת חולת קורונה, אין הפרדה אוטומטית שלה ושל התינוק לאחר הלידה, אלא כל מקרה יבחן לגופו ותתקבל החלטה משותפת של הורי התינוק והצוות הרפואי. בין יתר השיקולים הם תזונת התינוק, האפשרות לשאיבת חלב אם ועוד. 

ישנם חסרונות רבים בהפרדת תינוק מאימו, ויתרונות בריאותיים רבים במגע עור לעור ממושך לאחר הלידה ובימים שאחריה - כמו איזון טמפרטורת גוף, קצב לב, רמות סוכר. קשר אם-תינוק, הצלחת הנקה וכמויות חלב.

הנקה:

נערכו בדיקות על דגימות חלב אם של אימהות חולות או נשאיות של וירוס קורונה. לא נמצאה עדות לנגיף בחלב אם ולכן ההנחה היום היא כי הנגיף אינו מועבר בחלב, ולכן אין סכנה בהנקה או האכלה בחלב אם כאשר האמא חולה או נשאית קורונה. 

במחקר אחד נמצאו חלקיקי נגיף בחלב אם, שכנראה אינם יכולים לחולל מחלה אצל היונק. 

בתדרוך מדעי שפורסם בתאריך ה 23 ליוני 2020 על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO), כתוב כי יתרונות ההנקה עולים על הסיכון בהדבקה בנגיף, וכן ההמלצות הן מגע ממושך (עור לעור) לאחר הלידה וכן ביות מלא כאשר מדובר ביולדת נשאית הוירוס או בתינוק החולה. 

מתן חלב אם:

על בסיס מחקרים שנעשו עד כה:

במיעוט דגימות נמצאו חלקיקי וירוס, אך לא וירוסים חיים. 

במחקר אחר, מצאו כי חלב האם הכיל נוגדנים מסוג sIgA ספציפיים ל COVID-19. אין מספיק מידע לגבי יכולת ההגנה מפני הידבקות אצל היונקים. בכל מקרה, חלב אם מכיל מרכיבים נוספים שתפקידם לסייע ולהשלים את פעילות מערכת החיסון של היונק. 

ההמלצה היא להמשיך ולתת חלב אם לתינוקות שאימם נשאית או חולה בנגיף קורונה.

ולסיכום:

לא נאסף מספיק מידע עדיין בשביל לקבוע האם יש העברה של הנגיף וסיכון להדבקה דרך חלב אם. ילדים נוטים לחלות במחלה באופן קל ולעיתים ללא סימפטומים, ואילו אי-הנקה והפרדה בין האם והתינוק יכולים להיות משמעותיים עבור שניהם. 

מקורות:

סיכום מדעי של WHO מתאריך 23.6.20

מידע בנוגע להריון, לידה והנקה של CDC

bottom of page