top of page

גודש

בואו נדבר רגע על גודש.
גודש הוא מצב לא תקין בהנקה, זה לא מצב טבעי או שלב שכולן עוברות בימים הראשונים אחרי הלידה.
גודש הוא דבר שניתן ורצוי להימנע ממנו, וכשמופיע גודש חשוב לטפל!


מה גורם לגודש? 
מיד לאחר הלידה האם מייצרת קולוסטרום, שהינו חלב מרוכז מאוד בנפחים קטנים. לאחר כיומיים-שלושה-ארבעה מתחיל להופיע החלב הבוגר, בכמויות גדולות באופן משמעותי ממה שהיה ביום הראשון ואנחנו מרגישות שהשדיים מתמלאים חלב. 

במידה ואין ריקון יעיל של השד בשלב זה, ישנו חלב רב שמצטבר וגורם לנו לתחושה של איזור קשה, ממש אבנים. השדיים הופכים קשים וכבדים וכואבים, העור מתוח והכל נראה נפוח ולא נעים. 


נוכל למנוע הופעה של גודש על ידי הנקות תכופות, הנקות משני צדדים והקפדה על חיבור נכון של התינוק כך שינק ביעילות וירוקן את השד. 

הנקות תכופות - להציע כל הזמן לתינוק. 

הנקות משני הצדדים - להעביר אותו מצד אחד לשני תוך כדי ההנקה, באופן יזום.

חיבור טוב - ללא כאבים, כשהתינוק פעיל במהלך ההיצמדות לשד. 


במידה והתינוק יונק באופן לא יעיל, או מעט מידי פעמים, החלב לא יתפנה מהשדיים ואנחנו נרגיש שהמלאות הופכת כבדות, השד הופך גושי מאוד וכואב מאוד.


אז איך נטפל בגודש, כשהוא לצערנו יופיע?
קודם כל לפנות חלב מהשד - על ידי הנקות תכופות. אם התינוק לא מפנה מספיק אז לסחוט באופן ידני או לשאוב. (כן... אני יודעת... שמעתן שאסור לשאוב בגודש כי זה עלול לגרום לגוף לייצור מוגבר של חלב... אז גודש לא מטופל יכול לגרום לייצור מועט מידי של חלב , מצב שקשה יותר לטפל בו מאשר עודף ייצור). כמה לשאוב? עד לתחושת הקלה, שהשד הופך רך יותר. 
קומפרסים קרים יקלו על הכאבים ויעזרו לשחרור החלב. בשלב זה מקלחות חמות לא יועילו אלא עלולות להחמיר את הגודש. 
טיפול במשככי כאבים אנטי דלקתיים כדוגמת ניורופן או אדוויל - לקיחה מסביב לשעון. יקלו על הכאב ויטפלו בתגובה דלקתית אם תתפתח

bottom of page