top of page

הנקות והאכלות לילה

האם תינוק צריך לאכול בלילה?

בעת הלידה, תינוק עובר מהזנה רציפה לאכילה מקוטעת. הגוף הקטן מסתגל לשינויים הללו יחד עם הסתגלות לשינויים רבים אחרים שהוא חווה מיד אחרי הלידה. התינוק עדיין לא יודע לזהות תחושות של רעב ושובע. לכן בימים הראשונים ישנה ההרגשה כי התינוק רוצה לאכול כל הזמן – הוא כל הזמן על הציצי.

התינוק הרך לא יודע להבדיל בין יום ולילה בשבועות הראשונים לחייו, ולכן יזדקק לאוכל ומגע לאורך כל שעות היממה.

מבחינה פיזיולוגית, עד גיל שנה ולעיתים יותר, תינוק צריך לאכול בלילה. בגילאים הצעירים הקיבה קטנטנה, ואוכלים כל פרק זמן קצר ביום וגם בלילה.

השינה שלהם "פעילה" יותר משל מבוגרים והם זקוקים למזון קל במהלך הלילה.

כשיש מעבר לאוכל מוצק, לעיתים התינוק לא מקבל מספיק קלוריות במהלך היום ועושה השלמה בלילה, ונראה כי כמות ההנקות עולה פתאום. את זה ניתן לפתור על ידי שיפור הארוחות במהלך היום והקפדה על ארוחות עשירות שומן, חלבון ופחמימה.

הנקה היא לא רק הזנה. היא ממלאת גם צורך נפשי של התינוק והפעוט – מגע וחום, נחמה, תחושת ביטחון. כל אלו הם צרכים אמיתיים של הילד, ונרצה לספק את צרכיו בכל שעות היממה.

ארוחה כבדה בתחילת הלילה, בעת ההשכבה יכולה לגרום לכאבי בטן וחוסר נוחות (תחשבו עלינו המבוגרים, כמה קשה לנו לאכול ארוחה כבדה ולשכב לאחריה לישון). בנוסף, במחקר שנעשה לא מצאו קשר מובהק בין מתן תמ"ל או חלב שאוב עם דייסה ובין הפחתה בהתעוררויות ליליות

יותר מזה, ישנם ילדים שמתעוררים הרבה בלילה כי הבטן כואבת להם או כי פעילות המעיים המוגברת מפריעה להם לישון.

בתינוקות קטנים ארוחה כבדה עלולה להשפיע על רפלקסים חיוניים שלהם להתעורר במצבי חירום ולהגדיל את הסיכון למוות בעריסה.

bottom of page